DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Epilepsie

Inleiding
Epilepsie is een aandoening van de hersenschors die er toe leidt dat de patiënt tijdelijk de controle over een deel van zijn lichaamsfuncties verliest. Bekend zijn de toevallen waarbij de hond omvalt, hevige spierkrampen krijgt, schuimbekt en urine of ontlasting laat lopen. Er zijn echter ook mildere vormen van epilepsie.

Oorzaken
Zoals gezegd wordt epilepsie veroorzaakt door een storing in de functie van de hersencellen. De oorzaak van deze storing kan gelegen zijn in de hersencellen zelf, maar ook allerlei ziekten elders in het lichaam kunnen het probleem veroorzaken. In veruit de meeste gevallen is er echter geen duidelijke lichamelijke afwijking te vinden en is er sprake van een kortdurende, tijdelijke ontregeling van de hersenfunctie. We spreken dan van primaire epilepsie.

Voorkomen
Epilepsie komt regelmatig voor bij honden. Sommige rassen zijn duidelijk gevoeliger dan andere, maar het kan bij ieder ras voorkomen. Echte (primaire) epilepsie komt zelden voor bij honden jonger dan acht maanden. Meestal openbaart de ziekte zich tussen het eerste en vijfde levensjaar. Bij oude dieren is er vaak een andere oorzaak. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld hersenbloedingen of gezwellen in de hersenen.

Diagnose
Het is voor ons dierenartsen niet eenvoudig om vast te stellen of een dier epilepsie heeft. De toevallen duren zo kort dat de patiënt vaak al weer uit de aanval is bijgekomen bij binnenkomst in de kliniek. Het verhaal van de eigenaar is daarom van groot belang.U kunt eventueel proberen een aanval te filmen zodat het voor ons duidelijk is hoe We willen graag weten hoe oud het dier is, hoe vaak de aanvallen optreden, hoelang ze duren, of er ook andere klachten zijn enzovoorts. Een probleem hierbij is dat de aanvallen meestal komen als het dier in rust is, dus vaak 's nachts. Het is daarom goed mogelijk dat een dier al meerdere aanvallen gehad heeft voordat het de baas opvalt. Vaak wordt er verder onderzoek gedaan om een eventuele oorzaak te achterhalen, dit gebeurd door middel van een bloedonderzoek.

Behandeling
Aangezien de aanvallen maar kort duren en vanzelf verdwijnen is het niet altijd nodig om een epilepsie patiënt te behandelen. Een vuistregel is dat als het dier niet vaker dan eens per zes weken een toeval heeft en deze toevallen mild van aard zijn er geen behandeling nodig is. Komen de toevallen vaker of kort achter elkaar of heeft de patiënt zware toevallen, dan is het raadzaam het dier te gaan behandelen. Er zijn een aantal soorten medicijnen die gebruikt worden bij epilepsie, waarvan fenobarbital het meest wordt toegepast.

Samenvatting
Heeft uw huisdier toevallen dan kan dit epilepsie zijn, maar dit hoeft niet. Raak niet in paniek en neem contact op met uw dierenarts. Overleg met hem (of haar) of het nodig is nader onderzoek te doen en een behandeling in te stellen. Dieren met epilepsie kunnen hier heel oud mee worden. Epilepsie veroorzaakt maar uiterst zelden gedragsafwijkingen bij uw dier. Het is een aandoening waar zowel hond als baas mee kunnen leren leven.

Nieuws

Oktober & November: seniorenmaanden

De maanden oktober en november kunt u met uw oudere hond of kat bij ons terecht voor een seniorenscreening.

Deze screening omvat:

- Een volledig klinisch onderzoek
- Een urineonderzoek
- Een volledig bloedonderzoek

De kosten voor deze onderzoeken bedragen deze maanden €120,- inclusief consult.

 

September gebitsmaand

De hele maand september is het gebitsmaand.
U kunt deze maand langskomen met uw hond of kat voor een gratis gebitscontrole.
Mocht het nodig zijn om het gebit te laten reinigen dan krijgt u 10% korting op deze behandeling.

Dierenkliniek Udenhout gesloten

In verband met vakantie zal onze vestiging in Udenhout gesloten zijn van maandag 12 augustus t/m vrijdag 16 augustus.

U bent natuurlijk van harte welkom op onze vestiging in Oisterwijk.
Wij werken in Oisterwijk uitsluitend op afspraak.

Pinksteren gesloten

 In verband met Pinksteren zijn wij 9 en 10 juni gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Facebook