DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Loopsheid

De meeste teven zijn twee keer per jaar loops. Dit uit zich door een lichte bloeding. Vaak houdt een teef zichzelf goed schoon. De eerste loopsheid treedt op in de periode tussen de 7e en de 15e levensmaand. Daarna meestal regelmatig om de 6 maanden. U kunt het tijdstip noteren, zodat u van te voren ongeveer kunt berekenen wanneer uw teef loops kan worden.
Tijdens de loopsheid, die ongeveer 3 weken duurt, moet u uw teef goed in de gaten houden, zodat ze niet kan ontsnappen en er een ongewenste dekking tot stand komt. Laat haar dus gedurende deze tijd altijd aan de lijn lopen.
Heeft er toch een ongewenste dekking bij de teef plaatsgevonden, dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. De teef kan dan een behandeling krijgen waardoor de eventuele bevruchting wordt afgebroken.

Het steriliseren van teven biedt vele medische voordelen. Feitelijk is er sprake van castratie omdat de eierstokken worden verwijderd. Een goed moment hiervoor is 3 tot 4 maanden na het begin van de loopsheid. Een gesteriliseerde (feitelijk gecastreerde) teef heeft een duidelijk gereduceerde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren, suikerziekte en een baarmoederontsteking. Uiteraard wordt de teef niet meer loops en kan zich ook geen schijnzwangerschap ontwikkelen. Als nadeel kan worden genoemd dat sommige teven gewichtstoename laten zien als het voerregime niet wordt aangepast na de operatie. Verder wordt bij gecastreerde teven iets vaker incontinentie waargenomen op latere leeftijd; er is dan sprake van onwillekeurig urineverlies. Dit laat zich overigens prima behandelen met medicijnen, er is dus geen reden om af te zien van sterilisatie van de teef op jonge leeftijd.

Nieuws

Oktober & November: seniorenmaanden

De maanden oktober en november kunt u met uw oudere hond of kat bij ons terecht voor een seniorenscreening.

Deze screening omvat:

- Een volledig klinisch onderzoek
- Een urineonderzoek
- Een volledig bloedonderzoek

De kosten voor deze onderzoeken bedragen deze maanden €120,- inclusief consult.

 

September gebitsmaand

De hele maand september is het gebitsmaand.
U kunt deze maand langskomen met uw hond of kat voor een gratis gebitscontrole.
Mocht het nodig zijn om het gebit te laten reinigen dan krijgt u 10% korting op deze behandeling.

Dierenkliniek Udenhout gesloten

In verband met vakantie zal onze vestiging in Udenhout gesloten zijn van maandag 12 augustus t/m vrijdag 16 augustus.

U bent natuurlijk van harte welkom op onze vestiging in Oisterwijk.
Wij werken in Oisterwijk uitsluitend op afspraak.

Pinksteren gesloten

 In verband met Pinksteren zijn wij 9 en 10 juni gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Facebook