DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Melkkliertumoren

Inleiding
Melkkliertumoren zijn de meest voorkomende soort gezwellen bij de hond. Ze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Melkkliertumoren ontwikkelen zich aanvankelijk als knobbeltjes onder de buik in de buurt van de tepels.

Voorkomen
De aandoening komt nagenoeg uitsluitend bij teven voor. De dieren zijn vaak van middelbare leeftijd (+/- 7 jaar) als de eerste knobbeltjes ontstaan. Honden die jong gesteriliseerd zijn lopen veel minder risico. Het maakt geen verschil of de teef een nest heeft gehad.

Oorzaak
De oorzaak is, zoals bij ieder gezwel, een ontsporing van de normale celgroei. Bij tumoren gaat de groei ongeremd door met alle gevolgen hiervan. Dat hormonen bij het ontstaan van melkliergezwellen een belangrijke rol spelen blijkt uit het feit dat jong gesteriliseerde teven bijna nooit dit soort gezwellen krijgen, terwijl niet gesteriliseerde dieren vaak wel deze tumoren ontwikkelen. Het geven van extra hormonen (antiloopsheidmiddelen) doet het risico toenemen.

Diagnose
Het is vaak niet moeilijk om vast te stellen of een dier gezwellen in de melkklieren heeft. Onder de buik zijn dan in de buurt van de tepels onderhuidse knobbels voelbaar. Het is helaas niet mogelijk om aan de buitenkant te zien of een knobbel goed- of kwaadaardig is. Bij het onderzoek letten we op de grootte, plaats, aantal en verplaatsbaarheid van de knobbels. Het is mogelijk om door het wegnemen en laten onderzoeken van een stukje weefsel vast te stellen om wat voor soort gezwel het gaat. Nadeel is dat het gezwel verder blijft zitten, waardoor vaak een tweede operatie nodig is. Bij een goedaardig gezwel is er bovendien kans dat als het blijft zitten het later toch nog kwaadaardig wordt. Reden om in de meeste gevallen de hele tumor weg te nemen. Hiernaast controleren we lymfeklieren en longen op eventuele uitzaaiingen.

Behandeling
Als er al uitzaaiingen aanwezig zijn is genezing niet meer mogelijk. In sommige gevallen is het wel mogelijk om door een operatie of een chemokuur het leven van de patiënt te verlengen en de pijn te verlichten. Helaas is het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen dat er geen uitzaaiingen zijn. In een vroeg stadium zijn ze zo klein dat ze niet op te sporen zijn. Zijn er geen uitzaaiingen te vinden, dan is behandeling zinvol. Zeker bij kwaadaardige tumoren geldt dat hoe eerder ze weggehaald worden, des te groter de kans op genezing is. Het is een fabeltje dat gezwellen harder gaan groeien als er aan geopereerd wordt en dat je ze daarom beter kunt laten zitten. Bij de operatie worden de tumoren met omringend weefsel ruim weggenomen om zeker te zijn dat al het afwijkende weefsel verwijderd is. Meestal zullen we proberen om een complete melklijst te verwijderen. Dit betekent dat we alle melkklieren aan een kant wegnemen. Op deze wijze voorkomen we dat we weefsel laten zitten wat ook kan ontaarden en een nieuwe operatie noodzakelijk maakt. Bij de meeste dieren is het technisch niet mogelijk in een operatie beide kanten te behandelen. Mocht het toch nodig zijn om beide zijden te verwijderen doen we dit in twee operaties met 6 weken tussentijd, zodat de wond eerst kan genezen. Eventueel kan de operatie worden gecombineerd met een sterilisatie. Zo wordt voorkomen dat de hond later nog een baarmoederontsteking kan krijgen (een veel voorkomende kwaal bij oudere teven). Bovendien is een volgende melkklieroperatie dan makkelijker, omdat het klierweefsel kleiner wordt. Het helpt echter niet meer om nieuwe gezwellen te voorkomen.

Complicaties
Iedere operatie kent zijn problemen. Bij melkklieroperaties zien we nog wel eens wat problemen met de wondgenezing. Gezien de grootte van de operatiewond is dit niet vreemd. Soms zien we een ophoping van onderhuids wondvocht. Dit laat zich goed behandelen. Een ander probleem vormen wondinfecties. Deze ontstaan vaak doordat de dieren aan de wond likken, waardoor de wond ontstoken raakt. Het likken kan worden voorkomen door het dier een kap om te doen of een romper aan te trekken.

Vooruitzichten
De vooruitzichten voor een teef na behandeling zijn afhankelijk van het soort gezwel wat is weggehaald. Bij een goedaardig gezwel zijn er geen problemen te verwachten, maar bij kwaadaardige gezwellen is er altijd kans op aangroei van het gezwel (als het niet geheel verwijderd was) of uitzaaiingen. Een zinvolle uitspraak over de aard van het gezwel is alleen mogelijk als het opgestuurd is voor weefselonderzoek. Uitzaaiingen zijn in een vroeg stadium helaas op geen enkele wijze aan te tonen. De aanwezigheid hiervan wordt soms pas na maanden duidelijk.

Samenvatting
Constateert u bij uw hond diktes in de buurt van de tepels, neem dan contact op met uw dierenarts. Als er vroeg wordt ingegrepen zijn de kansen op herstel het grootst. In overleg met uw dierenarts kunt u bepalen wat voor uw dier de beste behandelingsmethode is. Afwachten heeft vaak geen zin, gezwellen verdwijnen zelden vanzelf.

Nieuws

Februari gebitsmaand

- Gratis gebitscontrole voor hond en kat,

- 10% korting op een gebitsbehandeling voor hond en kat,

- Gratis advies over gebitsverzorging.

Aangepaste openingstijden feestdagen

In verband met de feestdagen hanteren wij aangepaste openingstijden:

24 december: geopend tot 17:00
25 december: gesloten
26 december: gesloten

31 december: geopend tot 17:00
1 januari: gesloten

December wasmaand

Met een schone hond het nieuwe jaar in!
Tot en met 31 december kunt u uw hond bij ons wassen voor maar €5,-.
Dit is inclusief shampoo, handdoeken en gebruik van de waterblazer.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Vuurwerkangst is een groot probleem voor veel honden en katten. Veel dieren raken in paniek of durven de dagen rond de jaarwisseling niet meer naar buiten.

We willen u graag informeren over de mogelijkheden om de jaarwisseling voor uw huisdier met zo min mogelijk stress te laten verlopen.
U kunt daarvoor langskomen op een gratis vuurwerkconsult. Samen kunnen we beslissen of medicatie nodig is bij uw huisdier en zo ja welke medicatie het beste bij uw huisdier past.

Facebook