DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Suikerziekte

Deze ziekte wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier niet voldoende meer in staat is het hormoon insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat het suiker wat o.a. met de voeding binnenkomt, via het bloed aan de lichaamscellen wordt aangeboden. Omdat er in het lichaam geen of te weinig insuline wordt aangemaakt, stijgt het bloedsuiker gehalte enorm. Dit heeft o. a. tot gevolg dat het dier ondanks soms aanvankelijk veel eten en dikker worden, later vermagert. Tevens zorgt het hoge bloedsuiker gehalte ervoor dat de nieren onvoldoende vocht in het lichaam vast kunnen houden. Dit heeft tot gevolg dat uw huisdier zeer veel gaat plassen. Om dit vochtverlies aan te vullen gaat hij/zij tevens zeer veel drinken.

Om deze kwaal te behandelen, moeten we insuline aan het dier toedienen.

Omdat het hormoon insuline uit eiwit bestaat, kan dit niet als tablet worden toegediend, omdat het dan net als andere eiwitten uit de voeding in het maagdarmkanaal wordt verteerd. Dit toedienen moet dus per injectie geschieden. Aangezien de insuline behoefte van moment tot moment kan verschillen, moet de insuline 2x per dag worden toegediend. Tijdens de instelfase van de hoeveelheid insuline die nodig is om het dier te behandelen, zal regelmatig bloed worden afgenomen om het suikergehalte in het bloed te vervolgen.

De dagelijkse hoeveelheid voedsel moet ongeveer gelijk gehouden worden, omdat hiermee ook de hoeveelheid benodigde insuline samenhangt. Er bestaat een dieetvoer speciaal ontwikkeld voor dieren met suikerziekte, waarbij voorzien wordt in een constant of gelijkmatig aanbod van suikers aan het lichaam.

Het spuiten van een te geringe hoeveelheid insuline levert nooit gevaar op. Wel gaat uw huisdier t.g.v. het stijgen van de bloedsuiker spiegel weer zeer veel plassen en drinken.

Wel bedacht moet u zijn dat u niet veel te veel insuline inspuit daar dit kan leiden tot een zeer sterke bloedsuiker daling, welke kan uitmonden in coma en sterfte. De eerste verschijnselen van zo'n 'Hypo' zijn: Honger, onrust, slap op de poten en spiertrillingen, later evt. bewustzijnsverlies. U dient uw huisdier dan onmiddellijk via zijn bek wat dextrosepoeder toe, en het dier herstelt snel. Wel ervoor zorgen dat er dan ook 's nacht extra eten ter beschikking staat en volgende dag een halve dosering spuiten.

Nieuws

Dierenkliniek Udenhout gesloten

In verband met vakantie zal onze vestiging in Udenhout gesloten zijn van maandag 12 augustus t/m vrijdag 16 augustus.

U bent natuurlijk van harte welkom op onze vestiging in Oisterwijk.
Wij werken in Oisterwijk uitsluitend op afspraak.

Pinksteren gesloten

 In verband met Pinksteren zijn wij 9 en 10 juni gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Hemelvaart gesloten.

In verband met Hemelvaart zijn wij donderdag 30 mei gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Mei: maand van het urineonderzoek.

De maand mei gaan we extra aandacht besteden aan het urineonderzoek bij honden en katten.
Daarom krijgt u deze maand 50% korting op een volledig urineonderzoek.

Waarom een urineonderzoek ook zonder klachten van belang kan zijn gaan we u deze maand op facebook uitleggen.

Facebook