DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Blaasproblemen

Blaasproblemen bij poezen

Bij poezen, zowel gesteriliseerde als niet gesteriliseerde, is het meest voorkomende probleem de blaasontsteking. De verschijnselen hiervan zijn dat de kat vaak naar de bak moet, er lang opzit, hierbij klaaglijk miauwt, terwijl maar een heel klein plasje wordt geproduceerd. Als de klachten wat langer bestaan kan er ook wat bloed bij de urine komen, afkomstig van de ontstoken blaaswand.

Oorzaken

Blaasontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een infectie, maar ook blaasstenen of zelfs gezwellen van de blaas kunnen tot dit soort klachten leiden. Het is daarom raadzaam als u een blaasontsteking vermoedt bij uw kat, contact op te nemen met uw dierenarts. Alleen hij kan beoordelen of er sprake is van een infectie of dat er meer aan de hand is. Meestal is een antibioticumkuur voldoende om de klachten snel te verhelpen. Soms is verder onderzoek nodig. We kunnen hierbij denken aan onderzoek van de urine of een röntgenfoto of echo van de blaas.


Blaasproblemen bij de (ex)kater

Ook bij katers zien we regelmatig blaasontstekingen, de verschijnselen zijn hetzelfde als bij de poes. Een apart probleem vormen de zogenaamde plaskaters. Dit zijn zowel gecastreerde als niet gecastreerde katers die gruis in hun urine vormen. Dit zijn in feite hele kleine blaassteentjes. Bij katers en ex-katers is het laatste deel van de plasbuis erg nauw. Vormt zo'n kater gruis in zijn urine dan kan dit de plasbuis verstoppen. Het gevolg is dat de kater zijn urine niet meer kwijt kan, de blaas overvuld raakt en de nieren het lichaam niet meer zuiveren van afvalstoffen. Kortom, de kater krijgt een niervergiftiging die binnen 48 uur dodelijk kan zijn! U begrijpt dat dit uiteraard een spoedgeval is dat meteen door een dierenarts behandeld dient te worden. Hij zal trachten de verstopping op te heffen door de plasbuis door te spoelen of, als dit niet lukt, de kater te opereren. Om Herhaling te voorkomen is vaak naast een antibioticumkuur speciaal dieetvoer nodig. Dit voer gaat de vorming van gruis tegen en bevat tevens stoffen die al gevormd gruis weer oplossen. Naast plasbuisverstoppingen door gruis, wordt in toenemende mate blaaskramp gezien als oorzaak van plasproblemen bij poezen en katers. Soms ontwikkelt zich de blaaskramp in het verloop van een blaasontsteking die al dan niet het gevolg is van blaasgruis. Blaaskramp wordt echter ook waargenomen als een op zichzelf staand probleem dus zonder blaasontsteking of gruis. Met name gecastreerde katers met overgewicht, die een inactief leven leiden lopen risico. Behandeling met blaasontspanners kan uitkomst bieden; maatregelen zoals gewichtsbeperking, voldoende beweging en een urineverzurend dieet zijn zinvol om herhaling te voorkomen.

Samengevat

Vermoedt u bij uw poes of kater een blaasprobleem neem dan contact op met uw dierenarts. Zeker bij een verstopte kater kan uitstel dodelijk zijn!!

Nieuws

April: sterilisatie/castratie maand van de kat

Het voorjaar is begonnen, dus het is weer tijd voor een nieuwe actie! 

De hele maand april krijgt u 10% korting op de castratie van uw kater en op de sterilisatie van uw poes.

Deze ingrepen zijn tevens het ideale moment om uw kat te laten chippen.

 

NIEUW: Laparoscopische sterilisatie

Vanaf nu bieden we op onze hoofdlocatie in Oisterwijk ook de mogelijkheid aan om uw hond te laten steriliseren door middel van een kijkoperatie, ook wel laparoscopische sterilisatie genoemd. 
 

Klik hier voor meer informatie

 

Actuele openingstijden - Spreekuur uitsluitend op afspraak

DCO:
ma t/m vrij 8:00u - 20:00u
zat 8:00u - 13:00u

Dierenkliniek Vught:
ma, woe, vrij 8:30u - 9:30u & 13:30u - 19:00u
din en don 13:30u - 19:00u
zat 11:00u - 12:00u

Dierenkliniek Boxtel:
ma en woe 13:30u - 19:00u
din, don, vrij 13:30u - 17:30u
zat 9:30u - 10:30u

Dierenkliniek Berkel-Enschot:
ma, woe, vrij 13:30u - 17:30u
din en don 15:00u - 17:00u & 18:00u - 19:00u

Dierenkliniek Udenhout:
ma, woe, vrij 18:00u - 19:00u
din en don: 13:30u - 14:30u

 

Adres Dierenkliniek Berkel-Enschot

Koningsoord 67

5057 DK Berkel-Enschot

013-2073034

 

Coronavirus

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM omtrent de aanpak van het Coronavirus. Daarom zijn er wat aangepaste maatregelen op de praktijk.
Wij blijven geopend en bereikbaar, maar proberen verspreiding van het corona virus tegen te gaan.

Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes, zo ook in al onze vestigingen. 

Facebook