DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Blaasproblemen

Blaasproblemen bij poezen

Bij poezen, zowel gesteriliseerde als niet gesteriliseerde, is het meest voorkomende probleem de blaasontsteking. De verschijnselen hiervan zijn dat de kat vaak naar de bak moet, er lang opzit, hierbij klaaglijk miauwt, terwijl maar een heel klein plasje wordt geproduceerd. Als de klachten wat langer bestaan kan er ook wat bloed bij de urine komen, afkomstig van de ontstoken blaaswand.

Oorzaken

Blaasontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een infectie, maar ook blaasstenen of zelfs gezwellen van de blaas kunnen tot dit soort klachten leiden. Het is daarom raadzaam als u een blaasontsteking vermoedt bij uw kat, contact op te nemen met uw dierenarts. Alleen hij kan beoordelen of er sprake is van een infectie of dat er meer aan de hand is. Meestal is een antibioticumkuur voldoende om de klachten snel te verhelpen. Soms is verder onderzoek nodig. We kunnen hierbij denken aan onderzoek van de urine of een röntgenfoto of echo van de blaas.


Blaasproblemen bij de (ex)kater

Ook bij katers zien we regelmatig blaasontstekingen, de verschijnselen zijn hetzelfde als bij de poes. Een apart probleem vormen de zogenaamde plaskaters. Dit zijn zowel gecastreerde als niet gecastreerde katers die gruis in hun urine vormen. Dit zijn in feite hele kleine blaassteentjes. Bij katers en ex-katers is het laatste deel van de plasbuis erg nauw. Vormt zo'n kater gruis in zijn urine dan kan dit de plasbuis verstoppen. Het gevolg is dat de kater zijn urine niet meer kwijt kan, de blaas overvuld raakt en de nieren het lichaam niet meer zuiveren van afvalstoffen. Kortom, de kater krijgt een niervergiftiging die binnen 48 uur dodelijk kan zijn! U begrijpt dat dit uiteraard een spoedgeval is dat meteen door een dierenarts behandeld dient te worden. Hij zal trachten de verstopping op te heffen door de plasbuis door te spoelen of, als dit niet lukt, de kater te opereren. Om Herhaling te voorkomen is vaak naast een antibioticumkuur speciaal dieetvoer nodig. Dit voer gaat de vorming van gruis tegen en bevat tevens stoffen die al gevormd gruis weer oplossen. Naast plasbuisverstoppingen door gruis, wordt in toenemende mate blaaskramp gezien als oorzaak van plasproblemen bij poezen en katers. Soms ontwikkelt zich de blaaskramp in het verloop van een blaasontsteking die al dan niet het gevolg is van blaasgruis. Blaaskramp wordt echter ook waargenomen als een op zichzelf staand probleem dus zonder blaasontsteking of gruis. Met name gecastreerde katers met overgewicht, die een inactief leven leiden lopen risico. Behandeling met blaasontspanners kan uitkomst bieden; maatregelen zoals gewichtsbeperking, voldoende beweging en een urineverzurend dieet zijn zinvol om herhaling te voorkomen.

Samengevat

Vermoedt u bij uw poes of kater een blaasprobleem neem dan contact op met uw dierenarts. Zeker bij een verstopte kater kan uitstel dodelijk zijn!!

Nieuws

Oktober & November: seniorenmaanden

De maanden oktober en november kunt u met uw oudere hond of kat bij ons terecht voor een seniorenscreening.

Deze screening omvat:

- Een volledig klinisch onderzoek
- Een urineonderzoek
- Een volledig bloedonderzoek

De kosten voor deze onderzoeken bedragen deze maanden €120,- inclusief consult.

 

September gebitsmaand

De hele maand september is het gebitsmaand.
U kunt deze maand langskomen met uw hond of kat voor een gratis gebitscontrole.
Mocht het nodig zijn om het gebit te laten reinigen dan krijgt u 10% korting op deze behandeling.

Dierenkliniek Udenhout gesloten

In verband met vakantie zal onze vestiging in Udenhout gesloten zijn van maandag 12 augustus t/m vrijdag 16 augustus.

U bent natuurlijk van harte welkom op onze vestiging in Oisterwijk.
Wij werken in Oisterwijk uitsluitend op afspraak.

Pinksteren gesloten

 In verband met Pinksteren zijn wij 9 en 10 juni gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Facebook