DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Blue tongue

Bluetongue is een virusziekte die voorkomt in grote delen van de wereld en vooral in streken met een tropisch en subtropisch klimaat. Bluetongue kenden we in Nederland slechts uit de schoolboekjes. Echter, in 2006 werd de ziekte voor het eerst definitief vastgesteld in Nederland.

Verschijnselen
In tegenstelling tot bij schapen, vallen de ziekteverschijnselen van bluetongue bij runderen doorgaans mee. De meeste runderen worden niet of nauwelijks ziek van de infectie. Bij anderen beperken de verschijnselen zich tot koorts, ontstoken slijmvliezen van neus en bek, zweertjes aan de uier en zwelling van de kroonranden, waardoor kreupelheid kan ontstaan. Opvallend zijn de korsten op en rondom de neus waar voer aan blijft kleven. Doorgaans knappen de dieren zonder veel problemen op.

Oorzaak
Bluetongue wordt veroorzaakt door een orbivirus dat tot de Reoviridae behoort. Van dit virustype zijn 24 ondersoorten bekend, die meer of minder ziek kunnen maken. In tegenstelling tot de meeste ziekten, zullen dieren elkaar niet rechtstreeks besmetten. Ook mensen en voorwerpen vormen geen risico, omdat het speeksel, de neusuitvloeiing en de mest van besmette dieren geen of nauwelijks virus bevat.
Runderen zijn meestal klinisch niet ziek, maar vormen wel het virusreservoir.

Besmettingsroute
Het virus bevindt zich in het bloed en wordt overgebracht door bloedzuigende insecten. Voornamelijk de in schemering en nacht bijtende culicoides-soorten (in de volksmond knutten) zijn belangrijk. Hoewel de knutten de belangrijkste overbrengers van bluetongue zijn, mogen ook andere bloedzuigende parasieten en besmette injectienaalden niet worden uitgesloten. Na klinisch herstel is het virus nog + 60 dagen in het bloed aantoonbaar. Het virus kan in het rund mogelijk overwinteren tot het volgende seizoen, om daarna opnieuw via de knutten zijn weg te vinden naar nieuwe slachtoffers. Runderen worden daarom wel beschouwd als het reservoir van het bluetongue-virus. Er ontstaan drager dieren, wel besmet maar niet ziek.
De uitbraken in de schapenhouderij beperken zich doorgaans tot enkele maanden per jaar (juni-november).

Therapie

Er bestaat geen therapie voor Bluetongue. U kunt door preventieve maatregelen te nemen voorkomen dat de dieren door de knutten gestoken worden door de schapen en koeien met insectenwerende middelen te behandelen zoals Butox® Daarnaast kunt u zieke dieren behandelen met een pijnstiller en ontstekingsremmer bv. Rimadyl®.
Vaccinatie is momenteel nog niet aan de orde, maar kan in de toekomst een oplossing zijn om Bluetongue te bestrijden.

Realiseert u zich wel dat Bluetongue een aangifteplichtige ziekte is. Dit betekent dat u via ons of anders rechtstreeks het landelijk meldpunt dierziekten informeert van uw verdenking. Telefoonnummer 045-5466230.

Nieuws

Oktober & November: seniorenmaanden

De maanden oktober en november kunt u met uw oudere hond of kat bij ons terecht voor een seniorenscreening.

Deze screening omvat:

- Een volledig klinisch onderzoek
- Een urineonderzoek
- Een volledig bloedonderzoek

De kosten voor deze onderzoeken bedragen deze maanden €120,- inclusief consult.

 

September gebitsmaand

De hele maand september is het gebitsmaand.
U kunt deze maand langskomen met uw hond of kat voor een gratis gebitscontrole.
Mocht het nodig zijn om het gebit te laten reinigen dan krijgt u 10% korting op deze behandeling.

Dierenkliniek Udenhout gesloten

In verband met vakantie zal onze vestiging in Udenhout gesloten zijn van maandag 12 augustus t/m vrijdag 16 augustus.

U bent natuurlijk van harte welkom op onze vestiging in Oisterwijk.
Wij werken in Oisterwijk uitsluitend op afspraak.

Pinksteren gesloten

 In verband met Pinksteren zijn wij 9 en 10 juni gesloten.

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we natuurlijk altijd bereikbaar via 013-5283535.

Facebook