DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

 

Blue tongue

Bluetongue is een virusziekte die voorkomt in grote delen van de wereld en vooral in streken met een tropisch en subtropisch klimaat. Bluetongue kenden we in Nederland slechts uit de schoolboekjes. Echter, in 2006 werd de ziekte voor het eerst definitief vastgesteld in Nederland.

Verschijnselen
In tegenstelling tot bij schapen, vallen de ziekteverschijnselen van bluetongue bij runderen doorgaans mee. De meeste runderen worden niet of nauwelijks ziek van de infectie. Bij anderen beperken de verschijnselen zich tot koorts, ontstoken slijmvliezen van neus en bek, zweertjes aan de uier en zwelling van de kroonranden, waardoor kreupelheid kan ontstaan. Opvallend zijn de korsten op en rondom de neus waar voer aan blijft kleven. Doorgaans knappen de dieren zonder veel problemen op.

Oorzaak
Bluetongue wordt veroorzaakt door een orbivirus dat tot de Reoviridae behoort. Van dit virustype zijn 24 ondersoorten bekend, die meer of minder ziek kunnen maken. In tegenstelling tot de meeste ziekten, zullen dieren elkaar niet rechtstreeks besmetten. Ook mensen en voorwerpen vormen geen risico, omdat het speeksel, de neusuitvloeiing en de mest van besmette dieren geen of nauwelijks virus bevat.
Runderen zijn meestal klinisch niet ziek, maar vormen wel het virusreservoir.

Besmettingsroute
Het virus bevindt zich in het bloed en wordt overgebracht door bloedzuigende insecten. Voornamelijk de in schemering en nacht bijtende culicoides-soorten (in de volksmond knutten) zijn belangrijk. Hoewel de knutten de belangrijkste overbrengers van bluetongue zijn, mogen ook andere bloedzuigende parasieten en besmette injectienaalden niet worden uitgesloten. Na klinisch herstel is het virus nog + 60 dagen in het bloed aantoonbaar. Het virus kan in het rund mogelijk overwinteren tot het volgende seizoen, om daarna opnieuw via de knutten zijn weg te vinden naar nieuwe slachtoffers. Runderen worden daarom wel beschouwd als het reservoir van het bluetongue-virus. Er ontstaan drager dieren, wel besmet maar niet ziek.
De uitbraken in de schapenhouderij beperken zich doorgaans tot enkele maanden per jaar (juni-november).

Therapie

Er bestaat geen therapie voor Bluetongue. U kunt door preventieve maatregelen te nemen voorkomen dat de dieren door de knutten gestoken worden door de schapen en koeien met insectenwerende middelen te behandelen zoals Butox® Daarnaast kunt u zieke dieren behandelen met een pijnstiller en ontstekingsremmer bv. Rimadyl®.
Vaccinatie is momenteel nog niet aan de orde, maar kan in de toekomst een oplossing zijn om Bluetongue te bestrijden.

Realiseert u zich wel dat Bluetongue een aangifteplichtige ziekte is. Dit betekent dat u via ons of anders rechtstreeks het landelijk meldpunt dierziekten informeert van uw verdenking. Telefoonnummer 045-5466230.

Nieuws

Praktijk Udenhout gesloten in herfstvakantie

In verband met de herfstvakantie en de deelname van Bettina Donders aan de Antwerpen Banjul Challenge zal de praktijk in Udenhout gesloten zijn van 15 t/m 19 oktober.
U bent natuurlijk van harte welkom op één van onze andere vestigingen.

September gebitsmaand

Een regelmatige controle van het gebit van uw hond of kat is erg belangrijk.

Honden en katten zijn erg goed is het verbergen van gebitsproblemen.
Daarom kunt u deze maand terecht voor een gratis gebitscontrole van uw hond of kat op één van onze praktijken.

Als het nodig is om een gebitsreiniging uit te laten voeren, krijgt u 10% korting op deze behandeling.

Stroomstoring

UPDATE: probleem is opgelost, we zijn weer normaal te bereiken.

 Vanwege een stroomstoring zijn we niet bereikbaar via de vaste lijn.

Dierenkliniek Udenhout gesloten week 32

Vanwege vakantie is onze vestiging in Udenhout gesloten van 6 tot en met 10 augustus.

Facebook