DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

 

Blue tongue

Bluetongue is een virusziekte die voorkomt in grote delen van de wereld en vooral in streken met een tropisch en subtropisch klimaat. Bluetongue kenden we in Nederland slechts uit de schoolboekjes. Echter, in 2006 werd de ziekte voor het eerst definitief vastgesteld in Nederland.

Verschijnselen
In tegenstelling tot bij schapen, vallen de ziekteverschijnselen van bluetongue bij runderen doorgaans mee. De meeste runderen worden niet of nauwelijks ziek van de infectie. Bij anderen beperken de verschijnselen zich tot koorts, ontstoken slijmvliezen van neus en bek, zweertjes aan de uier en zwelling van de kroonranden, waardoor kreupelheid kan ontstaan. Opvallend zijn de korsten op en rondom de neus waar voer aan blijft kleven. Doorgaans knappen de dieren zonder veel problemen op.

Oorzaak
Bluetongue wordt veroorzaakt door een orbivirus dat tot de Reoviridae behoort. Van dit virustype zijn 24 ondersoorten bekend, die meer of minder ziek kunnen maken. In tegenstelling tot de meeste ziekten, zullen dieren elkaar niet rechtstreeks besmetten. Ook mensen en voorwerpen vormen geen risico, omdat het speeksel, de neusuitvloeiing en de mest van besmette dieren geen of nauwelijks virus bevat.
Runderen zijn meestal klinisch niet ziek, maar vormen wel het virusreservoir.

Besmettingsroute
Het virus bevindt zich in het bloed en wordt overgebracht door bloedzuigende insecten. Voornamelijk de in schemering en nacht bijtende culicoides-soorten (in de volksmond knutten) zijn belangrijk. Hoewel de knutten de belangrijkste overbrengers van bluetongue zijn, mogen ook andere bloedzuigende parasieten en besmette injectienaalden niet worden uitgesloten. Na klinisch herstel is het virus nog + 60 dagen in het bloed aantoonbaar. Het virus kan in het rund mogelijk overwinteren tot het volgende seizoen, om daarna opnieuw via de knutten zijn weg te vinden naar nieuwe slachtoffers. Runderen worden daarom wel beschouwd als het reservoir van het bluetongue-virus. Er ontstaan drager dieren, wel besmet maar niet ziek.
De uitbraken in de schapenhouderij beperken zich doorgaans tot enkele maanden per jaar (juni-november).

Therapie

Er bestaat geen therapie voor Bluetongue. U kunt door preventieve maatregelen te nemen voorkomen dat de dieren door de knutten gestoken worden door de schapen en koeien met insectenwerende middelen te behandelen zoals Butox® Daarnaast kunt u zieke dieren behandelen met een pijnstiller en ontstekingsremmer bv. Rimadyl®.
Vaccinatie is momenteel nog niet aan de orde, maar kan in de toekomst een oplossing zijn om Bluetongue te bestrijden.

Realiseert u zich wel dat Bluetongue een aangifteplichtige ziekte is. Dit betekent dat u via ons of anders rechtstreeks het landelijk meldpunt dierziekten informeert van uw verdenking. Telefoonnummer 045-5466230.

Nieuws

Februari gebitsmaand

Deze maand besteden we extra aandacht aan de gebitsgezondheid van honden en katten.

Kom daarom langs voor een gratis gebitscontrole!
Is het nodig om het gebit van uw hond of kat te laten reinigen? Dan krijgt u de hele maand 10% korting.

Dierenkliniek Udenhout gesloten

Onze vestiging in Udenhout is gesloten van maandag 4 februari tot en met vrijdag 8 februari.
U bent natuurlijk van harte welkom op één van onze andere vestigingen.

Januari, maand van de goede voornemens.

Deze hele maand gaan we u helpen om samen met uw huisdier goed aan het nieuwe jaar te beginnen!
Wilt u uw huisdier af laten vallen of juist aan laten komen? Wilt u met beleid meer gaan bewegen? Op zoek naar een nieuw huisdier?
Toch gaan beginnen met een optimale gebitsverzorging?

Neem contact met ons op zodat we u kunnen helpen en kijk op onze facebook pagina voor tips en tricks.

Openingstijden feestdagen

Tijdens de feestdagen hanteren we de volgende openingstijden:

Maandag 24 december: vanaf 17:00 gesloten
Dinsdag 25 december: gesloten
Woensdag 26 december: gesloten

Maandag 31 december: vanaf 17:00 gesloten
Dinsdag 1 januari: gesloten

Voor spoedgevallen en dringende vragen zijn we 24 uur per dag en 7 dagen in de week te bereiken via 013-5283535.
 

Facebook