DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

 

Blue tongue

Bluetongue is een virusziekte die voorkomt in grote delen van de wereld en vooral in streken met een tropisch en subtropisch klimaat. Bluetongue kenden we in Nederland slechts uit de schoolboekjes. Echter, in 2006 werd de ziekte voor het eerst definitief vastgesteld in Nederland.

Verschijnselen
In tegenstelling tot bij schapen, vallen de ziekteverschijnselen van bluetongue bij runderen doorgaans mee. De meeste runderen worden niet of nauwelijks ziek van de infectie. Bij anderen beperken de verschijnselen zich tot koorts, ontstoken slijmvliezen van neus en bek, zweertjes aan de uier en zwelling van de kroonranden, waardoor kreupelheid kan ontstaan. Opvallend zijn de korsten op en rondom de neus waar voer aan blijft kleven. Doorgaans knappen de dieren zonder veel problemen op.

Oorzaak
Bluetongue wordt veroorzaakt door een orbivirus dat tot de Reoviridae behoort. Van dit virustype zijn 24 ondersoorten bekend, die meer of minder ziek kunnen maken. In tegenstelling tot de meeste ziekten, zullen dieren elkaar niet rechtstreeks besmetten. Ook mensen en voorwerpen vormen geen risico, omdat het speeksel, de neusuitvloeiing en de mest van besmette dieren geen of nauwelijks virus bevat.
Runderen zijn meestal klinisch niet ziek, maar vormen wel het virusreservoir.

Besmettingsroute
Het virus bevindt zich in het bloed en wordt overgebracht door bloedzuigende insecten. Voornamelijk de in schemering en nacht bijtende culicoides-soorten (in de volksmond knutten) zijn belangrijk. Hoewel de knutten de belangrijkste overbrengers van bluetongue zijn, mogen ook andere bloedzuigende parasieten en besmette injectienaalden niet worden uitgesloten. Na klinisch herstel is het virus nog + 60 dagen in het bloed aantoonbaar. Het virus kan in het rund mogelijk overwinteren tot het volgende seizoen, om daarna opnieuw via de knutten zijn weg te vinden naar nieuwe slachtoffers. Runderen worden daarom wel beschouwd als het reservoir van het bluetongue-virus. Er ontstaan drager dieren, wel besmet maar niet ziek.
De uitbraken in de schapenhouderij beperken zich doorgaans tot enkele maanden per jaar (juni-november).

Therapie

Er bestaat geen therapie voor Bluetongue. U kunt door preventieve maatregelen te nemen voorkomen dat de dieren door de knutten gestoken worden door de schapen en koeien met insectenwerende middelen te behandelen zoals Butox® Daarnaast kunt u zieke dieren behandelen met een pijnstiller en ontstekingsremmer bv. Rimadyl®.
Vaccinatie is momenteel nog niet aan de orde, maar kan in de toekomst een oplossing zijn om Bluetongue te bestrijden.

Realiseert u zich wel dat Bluetongue een aangifteplichtige ziekte is. Dit betekent dat u via ons of anders rechtstreeks het landelijk meldpunt dierziekten informeert van uw verdenking. Telefoonnummer 045-5466230.

Nieuws

Problemen e-mail.

In verband met serverproblemen zijn we momenteel niet bereikbaar via e-mail. Vragen of bestellingen dus graag telefonisch doorgeven via 013-5283535.

November seniorenmaand

 De hele maand november geven we extra aandacht aan de oudere honden en katten.

Slechter eten, vermageren of juist aankomen in gewicht, meer drinken, strammer lopen, regelmatig braken; een hoop problemen die vaak aan ouderdom worden toegeschreven. Vaak is er echter een onderliggende aandoening die deze klachten veroorzaakt.
Hierbij kunnen we denken aan artrose, een verminderde nierfunctie, diabetes, te snel werkende schildklier enz.

Om deze aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen kunt u deze maand voor een speciaal tarief terecht voor een seniorencheck:
- Klinisch onderzoek
- Urineonderzoek
- Volledig bloedonderzoek
U betaalt voor deze volledige check slechts €90,-.

4 oktober VacciCheck middag

Deze middag kunt u terecht voor een titerbepaling bij uw hond op onze praktijk in Oisterwijk. De kosten bedragen 37,50 per hond.

Wat is VacciCheck?

VacciCheck is een betrouwbare en eenvoudig uit te voeren serologische titerertest voor honden met een goed voorspellende waarde ten aanzien van bescherming voor Distemper, Hepatitits en Parvo. VacciCheck meet zowel maternale antilichamen als antilichamen die zijn aangemaakt na vorige vaccinatie, waardoor je weet of het dier al dan niet beschermd is.

Afhankelijk van de uitslag kan er op maat worden gevaccineerd.

Aanmelden of meer informatie? Neem contact op via 013-5283535 of via mdebeer@dierenartsenoisterwijk.nl.

Inzendformulieren Melkmonsters

De inzendformulieren voor melkmonsters zijn vanaf nu ook te downloaden op onze website.

Kijk hier voor meer informatie.

Facebook