DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Nieuws

Dibbe (patient van de maand september. 2013)

21/10/2013
Nieuws >> Patient van de maand

Deze Stabyhoun (Friese stabij) van ongeveer 1 jaar oud heet Dibbe. Zijn eigenaar kwam op het spreekuur met hem omdat hij een grote rare bult had onder zijn buik. Verder waren er eigenlijk geen klachten, hij was actief en bij het eten en drinken waren ook geen bijzonderheden. Omdat er uit het lichamelijk onderzoek niet genoeg duidelijkheid kwam is besloten een punctie uit te voeren. Hierbij wordt er met een naaldje in het weefsel (in dit geval de bult) geprikt om vervolgens te bekijken wat voor cellen eruit komen. Uit de bult van Dibbe kwam wat bloederige pus tevoorschijn, een teken dat het om een flinke ontsteking zou gaan. Wat ook wel te verklaren was omdat Dibbe door zijn enthousiaste gedrag zich best ergens aan gestoten/verwond kon hebben.
Hij kreeg na het stellen van de diagnose een antibiotica kuur, een ontstekingsremmer/pijnstiller en een shirt/romper (medical pet shirt) mee naar huis. Antibiotica en de ontstekingsremmer om de ontsteking weg te nemen, de pijnstiller voor het ongemak wat hij er ondanks zijn vrolijke gedrag toch van moest hebben en een shirt om te voorkomen dat hij de ontsteking erger zou maken door te likken of eraan te bijten.  Er werd met de eigenaar afgesproken om na 1 week terug te komen voor controle om te zien of de medicijnen aangeslagen waren en de ontsteking dus kleiner geworden zou zijn.

Na 3 dagen belde de eigenaar op dat het leek of er, tijdens een wandeling, een stuk hout uit de  bult kwam. Toen hij met Dibbe op de praktijk aankwam was het voorwerp alweer verdwenen. Dit zorgde voor een lichte verwarring want als het voorwerp aanwezig was moest het er natuurlijk verwijderd worden, maar het kon er natuurlijk ook al uitgevallen zijn tijdens de wandeling. Om toch het zekere voor het onzekere te nemen is besloten om (onder narcose) via de opening van de ontsteking voorzichtig te gaan kijken of er misschien toch nog iets in de bult zat. Toen Dibbe op de operatietafel  lag bleek binnen een paar minuten dat de beslissing om toch verder te gaan zoeken de juiste was, dit omdat er een flinke satéprikker uit het gaatje naar buiten kwam (zie foto).

Hij heeft de satéprikker in z’n geheel doorgeslikt. Deze is in de maag terecht gekomen om vervolgens door de maagwand en de buikwand zich een weg naar buiten toe te werken.  Nu lijkt het logisch dat we de hele satéprikker zo uit het gaatje konden  halen maar niets is minder waar. Omdat het om een nogal stevig exemplaar ging en er vermoed werd dat er een verbreding aan het uiteinde zou zitten is er besloten om hem toch via de maag te verwijderen. Dus de aanvankelijk kleine ingreep werd toch nog een hele operatie waarbij de prikker succesvol uit de maag verwijderd is.

Dibbe is nadat hij wakker geworden was uit de narcose dezelfde dag alweer naar huis gegaan. Hij is na een antibiotica kuur en de prima verzorging van zijn baasjes weer helemaal hersteld!

 

 

Laatst vernieuwd: 06/11/2013 om 5:03 PM

Terug