DCO 013 - 528 35 35
DCO
DCO

Nieuws

Nieuw: Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme

07/03/2014
Nieuws >> Nieuws

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met Borrelia (de bacterie die deze ziekte veroorzaakt). Alle honden kunnen de ziekte van Lyme oplopen maar de Berner Sennenhond is gevoeliger dan andere rassen.

Het meest voorkomende symptoom bij deze aandoening is een gewrichtsontsteking. Dit uit zich in kreupelheid en warme, opgezette gewrichten. Het kan voorkomen bij èèn poot of bij meerdere poten. Andere symptomen kunnen zijn: koorts, sufheid, slechter eten en opgezette lymfeknopen.
Bij een niet opgemerkte ziekte kan er op langere termijn ook blijvende nierschade optreden en in een enkel geval kan de hond overlijden aan de ziekte van Lyme. 

Preventie:

Een manier om te voorkomen dat uw hond besmet raakt met deze bacterie is een goede tekenbestrijding. Bijvoorbeeld met pipetten of met een tekenband. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat uw hond toch een keer onopgemerkt een teek oploopt.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw hond te vaccineren tegen de ziekte van Lyme.
Deze vaccinatie zorgt ervoor dat de kans dat uw hond deze ziekte krijgt sterk verkleind wordt.
Het eerste jaar dat u de vaccinatie toe laat dienen moet deze herhaald worden na 3 weken. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor 12 maanden bescherming
Geadviseerd wordt om te beginnen met vaccineren vlak voor de tekenperiode in het voorjaar.
Deze vaccinatie kan niet tegelijk worden gegeven met de andere vaccinaties.

Laatst vernieuwd: 07/03/2014 om 5:12 PM

Terug