013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures
Home / Nieuws / Algemeen / Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Het is alweer bijna december en dus staan ook de feestdagen weer voor de deur. We willen u graag op tijd informeren over de mogelijkheden om de jaarwisseling met zo min mogelijk stress te laten verlopen voor uw huisdier. 

Vuurwerkangst is namelijk een groot probleem bij veel honden en katten. Veel dieren zijn bang voor het horen en zien van vuurwerk. Hun instinct vertelt ze om te vluchten. Veel dieren raken daardoor in paniek en hun baasjes weten zich geen raad.

Als eigenaar kunt u zelf al veel doen om uw dier te ondersteunen: (bron: gedragskliniek, universiteit utrecht)
1. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
2. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten.
3. Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
4. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
5. Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
7. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag.
Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. 

Het kan natuurlijk zo zijn dat gedragsbeïnvloeding bij uw hond of kat niet meer werkt i.v.m. vervelende ervaringen in het verleden. 
Er zijn verschillende middelen om het gedrag te beïnvloeden. Bij zeer angstige dieren is het belangrijk om daar ruim op tijd mee te beginnen. Het doel van deze middelen is het remmen van de angst zonder te verdoven.

Voor een individueel advies welke middelen het beste gebruikt zouden kunnen worden bij uw huisdier nodigen wij u uit voor een gratis vuurwerkconsult bij één van onze paraveterinairs.
Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.