013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures en stage
Home / Nieuws / Nieuwsbrief / COLUMN

COLUMN

DIERENWELZIJN

Door Martin van der Weele

Parasieten, zowel bij mens als dier. 

Een van de meest voorkomende problemen bij onze huisdieren zijn infecties met parasieten.

De meest bekende zijn de vlo en de teek die aan de buitenkant van uw huisdier voorkomen, de zogenaamde ectoparasieten. Iets minder bekend en zeker minder zichtbaar zijn de endoparasieten die in het lichaam voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de spoelworm en de lintworm. Maar er zijn vele andere soorten. De levensloop van veel parasieten is ingewikkeld en loopt vaak via verschillende gastheren.

 

Vlooien

De vlo staat bekend als een vervelend beestje dat veel kriebels kan veroorzaken. Bij onze huisdieren maar ook bij ons zelf. In de vacht van onze huisdieren zit hoofdzakelijk de volwassen vlo. Als ze bloed heeft gezogen kan de vrouwtjes vlo tientallen eitjes per dag leggen. In totaal kan ze wel 2.000 eitjes produceren. Deze eitjes vallen voor het grootste deel op de grond en ontwikkelen zich in een paar dagen tot larven. Deze larfjes zoeken donkere plekjes op en voeden zich onder andere met uitwerpselen van volwassen vlooien. Na enkele weken verpoppen de larven zich en uit deze poppen kruipen na verloop van tijd weer volwassen vlooien. Deze poppen kunnen zich tot wel een jaar ‘schuil’ houden, maar onder voor de vlo gunstige omstandigheden duurt de hele cyclus maar 3-4 weken. De warme huiselijke omgeving is vaak ideaal voor een vlo. Vlooien kunnen bijten en jeuk veroorzaken en ze kunnen allergische reacties veroorzaken. Minder bekend is dat ze ook ziektes kunnen overbrengen zoals de lintworm bij katten of de bacterie die kattenkrabziekte veroorzaakt bij de mens. Al met al genoeg reden om deze kleine beestjes niet op uw huisdier te willen hebben en ze goed te bestrijden, waarvoor u bij uw dierenarts advies kan krijgen.

Teken

Andere parasieten zoals de teek hebben weer een heel andere levensloop. Deze beestje kunnen sterk variëren in grootte van enkele mm tot een cm. De levenscyclus kent 4 stadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Na iedere bloedmaaltijd ga je een stap verder in de levenscyclus. Dus een vrouwtjes teek legt eieren. Deze komen uit worden larven. Na een bloedmaaltijd gaan de larven over in nimfe enzovoort. In Nederland is de schapenteek de meest voorkomende teek. Ook wel Ixodes ricinus genoemd. De nek, oren, kop en poten van uw huisdieren zijn voorkeursplaatsen voor de teek. Een teek kan lokaal op de huid voor irritatie zorgen waar uw hond of kat vaak aan gaat likken en/of bijten. Er wordt vaak een rode verdikte plek op de huid waargenomen welke vaak vanzelf weer wegtrekt. Maar Belangrijk om te weten is dat ook teken heel vervelende ziektes kunnen overbrengen waarvan de ziekte van Lyme de bekendste maar zeker niet de enige is. Er bestaan ook verschillende bloedparasieten zoals Babesia die door teken overgedragen kunnen worden. Helaas zijn overdraagbare ziekte door teken niet altijd even goed te behandelen. Daarom is preventie zeer belangrijk! Ook tegen teken heeft uw dierenarts goede middelen.

Wormen

Inwendige parasieten komen wat minder zichtbaar maar zeker zo vaak voor. Zo is daar bijvoorbeeld de spoelworm, die niet alleen gevaarlijk is voor uw huisdier maar ook besmettelijk is voor ons zelf. Hoe intensiever het contact met uw huisdier hoe groter de kans op besmetting. Aaien en knuffelen lijken heel onschuldige handelingen maar als uw huisdier is besmet met spoelwormen is de kans groot dat u ook besmet wordt. Spoelwormen kunnen bij mensen onder andere maag/darmproblemen, longklachten en allergieën veroorzaken. Dus moet u ervoor zorgen dat uw huisdier zorgvuldig ontwormd wordt. Wij adviseren om uw huisdier minstens vier keer per jaar tegen wormen te behandelen, jonge dieren nog vaker. Zorg ervoor dat u uw huisdier preventief behandelt tegen vlooien, teken en wormen. Vraag uw dierenarts om advies. Mocht u met uw huisdier naar het buitenland gaan, dan zijn er nog meer parasieten en ziektes waar u rekening mee moet houden. Ook daar kan uw dierenarts advies over geven.