013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures
Home / Nieuws / Nieuwsbrief / COLUMN

COLUMN

DIERENWELZIJN

Door Martin van der Weele

Landelijke chipplicht bij katten

Loslopende katten raken regelmatig zoek. Dit kan gevolgen hebben voor het welzijn van de kat; de meeste katten zijn immers niet gewend om op straat te leven. Daarnaast zorgen deze katten vaak voor overlast. Hierbij kun je denken aan het jagen op vogels of de ontlasting van een vreemde kat in je achtertuin. Momenteel is het moeilijk om de eigenaar van een kat te achterhalen omdat ze vaak niet gechipt zijn. Gechipte katten kunnen doorgaans dan ook veel sneller met hun eigenaar herenigd worden.

Jaarlijks worden ruim 60.000 katten bij officiële instanties als vermist opgegeven. Het werkelijk aantal vermiste katten zal dus nog vele malen hoger zijn. Meer dan 6.500 katten belanden in asielen van de Dierenbescherming, en van deze dieren kan slechts 17 procent herenigd worden met de eigenaar. Dit percentage is zo laag omdat bij de rest een chip ontbreekt of de registratie niet goed in orde is. Ter vergelijking: bij honden is dit maar liefst 93 procent, waarmee aangetoond wordt dat chippen echt effectief is. Bij honden bestaat namelijk sinds april 2013 een landelijke chipplicht.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een landelijke chip- en registratieplicht bij katten invoeren om kwijtgeraakte katten sneller te kunnen herenigen met hun baasje. Daarnaast zal deze chipplicht zeer waarschijnlijk bijdragen aan de aanpak van het zwerfkattenprobleem in Nederland.

Wanneer de chipplicht ingevoerd wordt is nog niet bekend. Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar de handhaafbaarheid, uitvoering en kosten.