013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Diersoorten
 Nieuws
 Over ons
 Contact
Home / Nieuws / Column / Vakantieplannen

Vakantieplannen

 

Door Claire de Cock

De zomer komt er weer aan en de vakantieplannen zijn wellicht al gemaakt. Dan moet er ook nagedacht worden over de huisdieren. Mee op vakantie, oppas in huis of logeren in een pension…..

Deze keuze bepaalt mede de voorbereiding voor uw huisdier. Om te beginnen moet er rekening gehouden worden met de verschillende vaccinaties maar ook de bestrijding van parasieten is anders wanneer uw huisdier meegaat naar het buitenland.

Natuurlijk wilt u dat uw huisdier onder alle omstandigheden optimaal beschermd is tegen de meest voorkomende infecties. De basisvaccinaties voor honden zorgen voor een goede bescherming tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en leptospirose. Tegen de eerste drie moet elke drie jaar gevaccineerd worden en tegen leptospirose elk jaar. Omdat er net als bij mensen de discussie gevoerd wordt of vaccineren wel altijd noodzakelijk is gaat de vaccinatiegraad omlaag. Dit levert gevaarlijke situaties op en wij zien dan ook steeds vaker de symptomen van leptospirose voorkomen. En we horen ook steeds vaker dat er uitbraken zijn van hondenziekte. Dit komt ook door het feit dat er nogal wat honden geïmporteerd worden uit landen waar hondenziekte nog vaker voorkomt.

Als uw hond naar een pension gaat is het risico om besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) op te lopen groter en daarom stellen de meeste pensions deze enting verplicht. Minimaal twee weken voor het pensionbezoek moet deze gegeven worden en is een jaar werkzaam.

Voor het buitenland is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht, deze moet drie weken van te voren gegeven zijn en is drie jaar geldig. Voor enkele landen gelden nog extra regels en met name voor landen buiten de EU. Binnenkort wellicht dus ook Engeland. Dan moet er een bloedtest (titerbepaling) gedaan zijn om te controleren of de vaccinatie ook daadwerkelijk antistoffen in het bloed heeft opgeleverd. Ook is het belangrijk om een goede behandeling tegen teken, wormen en zandvliegjes in te stellen. Zo kunnen ziektes als Leishmania, Babesia, en Hartworm voorkomen worden. Ziektes die in Nederland niet voorkomen maar met name in de zuidelijker delen van Europa juist erg vaak.

Katten gaan wat minder vaak mee op vakantie maar in het algemeen gelden dezelfde regels. Extra vaccinaties voor het pensionbezoek tegen niesziekte zijn noodzakelijk en voor het buitenland is ook de vaccinatie tegen Hondsdolheid verplicht.

Voor uitgebreidere informatie of specifieke vragen per land kunt u ons altijd bellen. Maar natuurlijk ook voor het maken van een afspraak voor de vaccinaties. En natuurlijk wensen wij u en uw huisdier een prettige zorgeloze vakantie toe.